5 saker du inte ska säga till en person med ångest


"Det löser sig."


Om jag trodde att saker och ting kommer lösa sig hade jag med 99% sannolikhet inte haft ångest från början. Hjälp mig istället genom att konkret förklara hur det kommer att lösa sig! När man har ångest är ofta det enda man kan se en enorm svart hög som tornar upp sig likt ett berg framför ögonen. Att få hjälp med att bena ut denna hög och få en mer tydlig överblick över exakt vad det är som fått ångesten att gro är guld värt.

"Du är alltid så negativ."


Jag är inte negativ.
Alla de katastroftankar som för dig kan te sig barnsliga och överdrivna är för mig fullt verkliga och att få slängt i ansiktet att man är en negativ person när man dagligen kämpar sig blodig i ett krig mot sin egen hjärna är otroligt sårande. Jag är inte min ångest!

"Tänk positivt. "

Ett av de stora problemen med ångest är att oron och rädslan blockerar alla logiska och positiva tankar. Att be en person vars bröstkorg håller på att sprängas av hjärtat som rusar eller vars oro får hela huvudet att snurra att tänka positivt är synonymt med att be en gråtande person att börja skratta. Om ångest mirakulöst försvann genom positiva tankar hade ingen lidit av ångestproblematik. För tro mig - Försöker, det gör vi!

"Tänk inte på det."


Återigen - ångestproblematik hade inte funnits om lösningen var så simpel. Jag vill såklart allra helst undvika helt att tänka på det som ger mig ångest, men en stor del av problematiken är just det eviga ältandet och oförmågan att kontrollera och styra sina tankar.
Det är således ingen idé att du ber mig sluta tänka - min hjärna tillåter inte det!

"Det är bara ångest."

Ja, på pappret är det "bara" ångest, men för mig är det en ständigt brinnande rädsla inombords och/eller en övertygelse om att jag håller på att dö. Detta avtar inte plötsligt bara för att jag vet namnet på tillståndet.


- - -


Samtliga ovan nämnda bemötanden är indikationer på att du tror att ångest är någonting självvalt och trots vetskapen om att så inte är fallet bidrar det till ytterligare känslor av ogillande och skam hos personen som är drabbad. En person som lider av ångest är väl medveten om sin problematik och behöver ingenting annat än förståelse och, beroende på situation, lite hjälp på traven.

Gillar

Kommentarer

photoemmz
photoemmz,
Ett så sjukt viktigt inlägg. Ångest är så mycket djupare då det är en sjukdom. Det är inte bara att rycka upp sig.
nouw.com/photoemmz
charlottelinden
charlottelinden,
Exakt! Det irriterar mig att folk tror att det är ett tillstånd som man valt själv när det faktiskt är vida känt att det är en SJUKDOM och någonting som i många fall beror på obalans i hjärnan!
nouw.com/charlottelinden
Verkligen viktiga poänger. Det värsta är dock när folk säger till en "Försök må bra så kommer du må bra". Som att man har en switchknapp där man klickar och så WOHO nu mår jag bäst i världen. Det gör man ju inte direkt... Jag brukar dock försöka vila i att folk som säger sånt där aldrig mått dåligt själva.
www.saramadeleine.se
charlottelinden
charlottelinden,
Men verkligen! Och det är så nedlåtande på något sätt för det indikerar ju att det dåliga måendet är någonting man har valt själv. Jag menar, vore det så enkelt att må bra hade ju inte en kotte mått dåligt!
nouw.com/charlottelinden
sofiefriden
sofiefriden,
Så bra skrivit, så rätt... ❤️👌
nouw.com/sofiefriden
charlottelinden
charlottelinden,
Hannas krypin ,
Det är när jag läser såna här inlägg som jag konstaterar att utbildningen jag går verkligen behövs. (Läser till specialistundersköterska inom psykisk ohälsa). Som om det inte räcker med sina egna jobbiga känslor och så ska man behöva handskas med en oförstående omgivning också.
hannafialotta.blogg.se
Lillan Kind,
Vilket bra inlägg! Det man inte själv lider av vet man ju inte hur det känns, och så är det ju med det mesta. Då är det viktigt att sprida kunskap så att omgivningen förstår. Många gånger sägs nog saker i all välmening, men även goda avsikter kan ju träffa fel. Sen finns det dom dom lider av empatibrist, men då vete sjutton om utbildning och kunskap hjälper. Men hursomhelst tror jag att många inte vet vad dom ska säga när dom vill stötta, hjälpa eller trösta. Så kan det även vara då någon har drabbats av sorg. Vissa drar sig undan istället för att försöka stötta när dom inte vet hur. Så det här är ett viktigt ämne.
varapavag.se
Mina,
Vilket bra inlägg! Ett inlägg som många borde läsa för att förstå.
Att inte tänka på det, hur ska man egentligen kunna göra det när man tror att man ska dö i bland av det. Så bra att du skriver om detta <3
minasvarld.nu
Jessiekaos
Jessiekaos,
så himla sant och bra inlägg, lider själv av detta, och att tex få höra tänk inte på det där, är ju också ett väldigt dåligt råd. För när man försöker att inte tänka på det som gör att man känner ångest förstorar man också känslan och gör ångesten värre. bättre att bara låta tankarna bara komma till en , lyssna på dom men också försöka att jobba på just det faktumet det är bara tankar , och mina tankar är inte fakta om verkligheten så brukar iaf jag försöka tänka <3
nouw.com/jessiekaos
Michelle ,
Vet hur exakt här vad du menar. När man har ångest tänker man bara svart. Man ser bara svart. Och nån annan säger : det blir bra) kan det istället bli för mkt . Som du skriver man vill veta hur det kommmer bli bra. Inte att det kommer bli bra . 💕
michellefrandell.blogg.se
JuliaElisabeth
JuliaElisabeth,
Jätte bra punkter, ja de är väldigt viktigt vad man säger till personer med ångest eller psykiskt ohälsa över lag. ❤
nouw.com/juliaelisabeth
jossan,
så viktigt att lyfta fram! Jag själv som lider av ångest vet precis vad detta innebär.
joossanns.se