5 saker du inte ska säga till en person med ångest


"Det löser sig."


Om jag trodde att saker och ting kommer lösa sig hade jag med 99% sannolikhet inte haft ångest från början. Hjälp mig istället genom att konkret förklara hur det kommer att lösa sig! När man har ångest är ofta det enda man kan se en enorm svart hög som tornar upp sig likt ett berg framför ögonen. Att få hjälp med att bena ut denna hög och få en mer tydlig överblick över exakt vad det är som fått ångesten att gro är guld värt.

"Du är alltid så negativ."


Jag är inte negativ.
Alla de katastroftankar som för dig kan te sig barnsliga och överdrivna är för mig fullt verkliga och att få slängt i ansiktet att man är en negativ person när man dagligen kämpar sig blodig i ett krig mot sin egen hjärna är otroligt sårande. Jag är inte min ångest!

"Tänk positivt. "

Ett av de stora problemen med ångest är att oron och rädslan blockerar alla logiska och positiva tankar. Att be en person vars bröstkorg håller på att sprängas av hjärtat som rusar eller vars oro får hela huvudet att snurra att tänka positivt är synonymt med att be en gråtande person att börja skratta. Om ångest mirakulöst försvann genom positiva tankar hade ingen lidit av ångestproblematik. För tro mig - Försöker, det gör vi!

"Tänk inte på det."


Återigen - ångestproblematik hade inte funnits om lösningen var så simpel. Jag vill såklart allra helst undvika helt att tänka på det som ger mig ångest, men en stor del av problematiken är just det eviga ältandet och oförmågan att kontrollera och styra sina tankar.
Det är således ingen idé att du ber mig sluta tänka - min hjärna tillåter inte det!

"Det är bara ångest."

Ja, på pappret är det "bara" ångest, men för mig är det en ständigt brinnande rädsla inombords och/eller en övertygelse om att jag håller på att dö. Detta avtar inte plötsligt bara för att jag vet namnet på tillståndet.


- - -


Samtliga ovan nämnda bemötanden är indikationer på att du tror att ångest är någonting självvalt och trots vetskapen om att så inte är fallet bidrar det till ytterligare känslor av ogillande och skam hos personen som är drabbad. En person som lider av ångest är väl medveten om sin problematik och behöver ingenting annat än förståelse och, beroende på situation, lite hjälp på traven.

Gillar

Kommentarer

JuliaElisabeth
JuliaElisabeth,
Jätte bra punkter, ja de är väldigt viktigt vad man säger till personer med ångest eller psykiskt ohälsa över lag. ❤
nouw.com/juliaelisabeth
jossan,
så viktigt att lyfta fram! Jag själv som lider av ångest vet precis vad detta innebär.
joossanns.se