58.000 själar

Den femte december förra året var jag med om det vackraste och absolut mest mäktiga jag någonsin upplevt -
Avicii Tribute Concert for Mental Health Awareness. 58.000 själar samlades på Friends Arena för att hylla Tim Bergling som person och artist och samtidigt samla in pengar till arbetet mot psykisk ohälsa. Jag var en av dem. Såklart. Konstigt vore det ju annars.

Jag visste inte riktigt vad jag skulle förvänta mig när jag äntrade Friends Arena. Jag visste att Tim och hans musik skulle stå i centrum, att både världskända DJs och etablerade artister skulle närvara och att mitt hjärta skulle värka av sorg över att huvudpersonen inte längre finns. Vad jag inte visste var om jag skulle gråta, skratta, vilja fly därifrån eller försöka stanna för evigt. Resultatet blev någon slags blandning av alltihop.


Jag hade köpt Golden Circle-biljetter vilket gjorde att vi stod allra längst fram med fri sikt och ibland så nära som en meter ifrån artisterna. Alla som har varit på konsert med det främsta kravallstaketet tryckt mot revbenen vet vilken fantastisk upplevelse det är och att det inte går att jämföra med någonting annat. Man lämnar sin kropp för ett tag och blir ett med alla känslor och det som händer på scen.


Konserten både livesändes samt spelades in för att sändas på tv ett par dagar senare, men för oss som var på plats började den långt innan kamerorna tändes. Innan huvudkonserten spelade nämligen Nicky Romero, Dimitri Vegas & Like Mike, Laidback Luke, Kygo och David Guetta. Jag har sett samtliga DJs ett flertal gånger tidigare då jag gått på housefestivaler så länge jag kan minnas, men denna gång var annorlunda. Trots att vi var 58.000 personer i publiken kändes det så personligt och intimt och än mer personligt blev det när Klas Bergling, Tims pappa, kom ut på scen och höll ett tal där han tackade oss alla som var på plats, talade om vad alla insamlade pengar kommer att gå till och berättade att det vi alldeles strax skulle få bevittna var deras försök att genomföra en av Tims stora drömmar. Väldigt känslosamt.


Efter Klas tal drog konserten igång på riktigt. En orkester bestående av ett 30-tal musiker mixades med artister från världens alla hörn, konfettibomber, eld och en ljusshow likt Tims egna. Det var helt enkelt en salig blandning av allt. Vissa artister var världskända - andra hade näst intill aldrig stått på en scen tidigare. Vissa storgrät - andra tittade upp mot skyn och tackade med ett leende för att de fått chansen att träffa Tim. Vissa sjöng flera låtar - andra bara en. Gemensamt var att alla hyllade en tidigare vän och kollega, att samtliga uppträdde gratis till förmån för insamlingen mot psykisk ohälsa och att alla framförde låtar skapade av Tim. Ett axplock av alla artister som uppträdde under kvällen är
Rita Ora, Adam Lambert, Aloe Blacc, Gavin DeGraw, Agnes, Salem Al Fakir, Vincent Pontare och Nick Furlong
.


Det var en så vacker kväll. Trots den påtagliga sorgen i att Tim själv saknades var det som att vi alla som var på plats hade slutit ett tyst löfte om att fokus skulle ligga på all den glädje hans musik bringat snarare än sorgen i sig. Vi log, vi dansade och vi sjöng som om det inte fanns en morgondag. Vi var 58.000 själar vars hjärtan slog i takt trots att de kanske aldrig tidigare mötts. 58.000 själar som förenades i kärleken till och sorgen över en person som inte längre finns men som borde funnits på plats. Jag är övertygad om att Tim log där uppe i sin himmel och tycker att ni som inte redan sett konserten ska klicka här och kika på den oavsett om ni är ett stort fan av Avicii sedan tidigare eller inte.

"Legends never die,
they become a part of you."

Gillar

Kommentarer

jessiFri85
jessiFri85,
Det måste ha varit så häftiga timmar med alla känslor iblandade. På ett sätt härligt kan jag tänka mig 😃. Stå där bland de 57.000 andra personerna som åxå har samma känslor inom sig Som du 💕
nouw.com/jessifri85
charlottelinden
charlottelinden,
Ja, det var helt fantastiskt! ❤️
nouw.com/charlottelinden
jessiFri85
jessiFri85,
👍🤗❤️
nouw.com/jessifri85
2barnsmammaochfru
2barnsmammaochfru,
Wow det där va ju en upplevelse det skulle jag vilja ha varit på =) en jättefin upplevelse du varit med om =)
nouw.com/2barnsmammaochfru
charlottelinden
charlottelinden,
Verkligen! ❤️
nouw.com/charlottelinden
IP: 82.99.3.229