58.000 själar

Den femte december förra året var jag med om det vackraste och absolut mest mäktiga jag någonsin upplevt -
Avicii Tribute Concert for Mental Health Awareness. 58.000 själar samlades på Friends Arena för att hylla Tim Bergling som person och artist och samtidigt samla in pengar till arbetet mot psykisk ohälsa. Jag var en av dem. Såklart. Konstigt vore det ju annars.

Jag visste inte riktigt vad jag skulle förvänta mig när jag äntrade Friends Arena. Jag visste att Tim och hans musik skulle stå i centrum, att både världskända DJs och etablerade artister skulle närvara och att mitt hjärta skulle värka av sorg över att huvudpersonen inte längre finns. Vad jag inte visste var om jag skulle gråta, skratta, vilja fly därifrån eller försöka stanna för evigt. Resultatet blev någon slags blandning av alltihop.


Jag hade köpt Golden Circle-biljetter vilket gjorde att vi stod allra längst fram med fri sikt och ibland så nära som en meter ifrån artisterna. Alla som har varit på konsert med det främsta kravallstaketet tryckt mot revbenen vet vilken fantastisk upplevelse det är och att det inte går att jämföra med någonting annat. Man lämnar sin kropp för ett tag och blir ett med alla känslor och det som händer på scen.


Konserten både livesändes samt spelades in för att sändas på tv ett par dagar senare, men för oss som var på plats började den långt innan kamerorna tändes. Innan huvudkonserten spelade nämligen Nicky Romero, Dimitri Vegas & Like Mike, Laidback Luke, Kygo och David Guetta. Jag har sett samtliga DJs ett flertal gånger tidigare då jag gått på housefestivaler så länge jag kan minnas, men denna gång var annorlunda. Trots att vi var 58.000 personer i publiken kändes det så personligt och intimt och än mer personligt blev det när Klas Bergling, Tims pappa, kom ut på scen och höll ett tal där han tackade oss alla som var på plats, talade om vad alla insamlade pengar kommer att gå till och berättade att det vi alldeles strax skulle få bevittna var deras försök att genomföra en av Tims stora drömmar. Väldigt känslosamt.


Efter Klas tal drog konserten igång på riktigt. En orkester bestående av ett 30-tal musiker mixades med artister från världens alla hörn, konfettibomber, eld och en ljusshow likt Tims egna. Det var helt enkelt en salig blandning av allt. Vissa artister var världskända - andra hade näst intill aldrig stått på en scen tidigare. Vissa storgrät - andra tittade upp mot skyn och tackade med ett leende för att de fått chansen att träffa Tim. Vissa sjöng flera låtar - andra bara en. Gemensamt var att alla hyllade en tidigare vän och kollega, att samtliga uppträdde gratis till förmån för insamlingen mot psykisk ohälsa och att alla framförde låtar skapade av Tim. Ett axplock av alla artister som uppträdde under kvällen är
Rita Ora, Adam Lambert, Aloe Blacc, Gavin DeGraw, Agnes, Salem Al Fakir, Vincent Pontare och Nick Furlong
.


Det var en så vacker kväll. Trots den påtagliga sorgen i att Tim själv saknades var det som att vi alla som var på plats hade slutit ett tyst löfte om att fokus skulle ligga på all den glädje hans musik bringat snarare än sorgen i sig. Vi log, vi dansade och vi sjöng som om det inte fanns en morgondag. Vi var 58.000 själar vars hjärtan slog i takt trots att de kanske aldrig tidigare mötts. 58.000 själar som förenades i kärleken till och sorgen över en person som inte längre finns men som borde funnits på plats. Jag är övertygad om att Tim log där uppe i sin himmel och tycker att ni som inte redan sett konserten ska klicka här och kika på den oavsett om ni är ett stort fan av Avicii sedan tidigare eller inte.

"Legends never die,
they become a part of you."

Gillar

Kommentarer

Ullie,
Han log i sin himmel helt övertygad om
Så tragiskt att man mår så dåligt 😣😢
weberskold.se
charlottelinden
charlottelinden,
Jag tror och hoppas det jag med! Otroligt tragiskt. 😟
nouw.com/charlottelinden
Jessica
,
Vilken kväll att uppleva du, allt kring hur de sluta för Tim är ju så tragisk 😔❤️
charlottelinden
charlottelinden,
Fruktansvärt! ❤️
nouw.com/charlottelinden
Förstår att det måste varit en underbar upplevelse. Så fint initiativ med en sädan konsert också. Det hade funnits ett bra syfte att ha sådan konserter en gång per år, under samma dag. Just med honom och sedan för att uppmärksamma.psykisk ohälsa.
www.saramadeleine.se
charlottelinden
charlottelinden,
Ja, jag har tänkt på precis samma sak faktiskt. Det kommer säkert bli någonting för att uppmärksamma stiftelsen, men känns tveksamt att det blir någonting såhär stort varenda år.
nouw.com/charlottelinden
Jennysvardag ,
vilken häftigt konsert det blev för att hylla Tim. Så fint av alla artister att uppträda gratis för att uppmärksamma psykisk ohälsa. Jag kan tänka mig att du kände så mycket känslor den dagen
jennysvardag.se
charlottelinden
charlottelinden,
Ja, så fint initiativ! ❤️
nouw.com/charlottelinden
Beccxans
Beccxans,
Låter som en underbar upplevelse! Vilket fint sätt att samla in pengar på till ett så viktigt ändamål ☺️
nouw.com/beccxans
charlottelinden
charlottelinden,
Eller hur! Så fint och viktigt!
nouw.com/charlottelinden
Moa Larsson,
Vad häftigt att få säga att man har varit med. Jag såg konserten i efterhand men vet inte riktigt om jag tyckte att den var värdig honom. Som om saker och ting fattades, men det är såklart svårt att uppleva det på inspelat material och jag vet inte om något någonsin hade räckt. Intativet och uppslutningen däremot är fantastisk!
moafidelie.com
charlottelinden
charlottelinden,
Jag tror inte heller att någonting någonsin hade räckt. Dock är det som du säger - det inspelade materialet går inte att jämföra med hur det var i verkligheten. Det är nästan jobbigt att titta i efterhand när man varit där då det känns så otroligt annorlunda.
nouw.com/charlottelinden
amanda,
låter som en jätte bra upplevelse 😊
amndiz.se/
charlottelinden
charlottelinden,
Sannaevelyne
Sannaevelyne,
Wow det måste verkligen har varit jätte häftigt att vara där! Och sorgligt på samma gång, så fantastisk musik!
nouw.com/sannaevelyne
charlottelinden
charlottelinden,
Ja, det var en fantastisk upplevelse!
nouw.com/charlottelinden
fighterwomen85
fighterwomen85,
Det måste ha varit så häftiga timmar med alla känslor iblandade. På ett sätt härligt kan jag tänka mig 😃. Stå där bland de 57.000 andra personerna som åxå har samma känslor inom sig Som du 💕
nouw.com/fighterwomen85
charlottelinden
charlottelinden,
Ja, det var helt fantastiskt! ❤️
nouw.com/charlottelinden
fighterwomen85
fighterwomen85,
2barnsmammaochfru
2barnsmammaochfru,
Wow det där va ju en upplevelse det skulle jag vilja ha varit på =) en jättefin upplevelse du varit med om =)
nouw.com/2barnsmammaochfru
charlottelinden
charlottelinden,
Verkligen! ❤️
nouw.com/charlottelinden