Är alla människor lika värda?

En vaken natt för ett par dygn sedan låg jag i sängen och tittade på en lång intervju på Youtube med en känd artist. Han nämner, bland mycket annat givetvis, att han har brukat hallucinogena droger och att han tycker om upplevelsen. "Att bruka droger är inte någonting problematiskt så länge man gör det för att ha roligt och inte för att fly från någonting", menar han. Jag, som är och alltid har varit 110% emot alla former av illegala substanser, höll givetvis inte med honom men jag blev samtidigt inte chockad då drogbruk känns mer som en regel än ett undantag i kändisvärlden. Nyfiken på andras åsikter scrollade jag ned i kommentarsfältet.


"He’s doing it for creative terms and experimenting."

"It would've opened up new doors in his mind which can help him grow as a person."

"Let him be, he’s only human."

"He’s not an addict, he just decided to experiment & try something new. He is in no way addicted."


Föreställ er hur kommentarerna hade sett ut om personen i videon hade varit okänd, fattig och iklädd smutsiga kläder istället för dyra märkeskläder. Tror ni att de hade sett likadana ut? Jag tvivlar starkt på det och tror att det hade sett mer ut som nedan.


"Jävla pundare."

"Ta tag i ditt liv..."

"Whitetrash."Det finns en mängd problematiska beteenden som dagligen smutskastas och ses ned på i vårt vardagliga liv men som plötsligt accepteras, glamouriseras och till och med hyllas när personen vars agerande diskuteras är känd, rik eller helst både och. Exemplet ovan är bara ett av väldigt många tydliga exempel på hur vår moraliska kompass ändrar skepnad beroende på vem situationen berör, dvs. hur vi konstant gör skillnad på människor och människor.

Att vi kategoriserar våra medmänniskor och tillskriver dem olika egenskaper baserat på den kategori vi anser dem tillhöra är ett välutforskat faktum och här, där det handlar om att vi fördömer respektive romantiserar och hyllar ett beteende med enbart pengar och status som skiljelinje, blir det plötsligt fråga om klass-kategorisering.

Jag finner det både sorgligt och skrämmande. Sorgligt då vi befinner oss i 2020 och således borde ha kommit längre och skrämmande då många är fullständigt omedvetna om att de vandrar runt och låter förekomsten eller avsaknaden av pengar, kändisskap och status hos andra avgöra åt vilket håll deras moraliska kompass ska peka.

Gillar

Kommentarer

Silverblomma,
Så sant detta och ett bra inlägg.
www.nouw.se/silverblomma
misslindhe
misslindhe,
Så bra inlägg... Jag tycker att Sverige kan vara lite skrämmande ibland!
Vi borde kommit längre med vissa saker och folk borde förstå att alla människor i Sverige har lika mycket värde!
nouw.com/misslindhe