Fullmåne, vågskvalp och panikångest

00.13. Det är fullmåne ute och hela altanen lyser. Ljudet från vågorna som slår mot stranden inger ett lugn som blandas med doften av cigarettröken (ja, jag vet - jag ska sluta!) och trots att det är näst intill vindstilla är ljudet öronbedövande ikväll. Kanske låter det inte högre än annars, kanske hör jag det bara på ett annat sätt på grund av att jag, för en gångs skull, lämnade mobiltelefonen inomhus. Psykologen jag gick till för ett par år sedan pratade ofta om vikten i att "slunga uppmärksamheten utåt" och hur mycket jag än tycker om att scrolla på telefonen är det så mycket enklare att följa hans råd utan den i handen.


Panikångest.

På tal om psykolog – den senaste tiden har min panikångest eskalerat. Jag har lyckats hålla den i schack en längre period och länge trodde jag att jag hade lyckats övervinna en stor del av problematiken. Tji fick jag – de senaste veckorka har det blivit mer regel än undantag att den kommer krypandes om kvällarna och det är så oerhört energikrävande. Det bästa och egentligen enda sättet att bli kvitt panikångest är ju att lära sig att acceptera ångesten och att våga stanna kvar i känslan när den väl kommer, men jag har aldrig lyckats lära mig det. Jag har istället alltid tagit, och tar fortfarande, den enkla vägen ut. Jag står i kokhett vatten i duschen, vandrar runt i cirklar i hopp om att väcka kroppen till liv eller - som en sista utväg de kvällar då ingenting annat fungerar - tar receptbelagd medicin jag fått utskrivet mot just panikångest.

Jag kan allting på pappret – vet precis vad en panikångestattack är, varför en sådan sker, vad som händer i kroppen och vad som kan få den att försvinna – men ingen psykologiutbildning i världen spelar någon roll när man väl ligger där med andningssvårigheter, bortdomnade kroppsdelar och en stegrande rädsla. / Till dig som också lider/har lidit av panikångest - vad gör du när du känner paniken börja gro? Jag behöver tips!

Gillar

Kommentarer

Diana Saelöen
Diana Saelöen,
Jag tycker att det är så tråkigt att läsa att det har blivit värre med panikångesten men samtidigt löser jag mycket intresserat. Min dotter säger att hon har panikångest och hon går till psykolog. Hon bor ju inte hos oss längre så har aldrig sett henne få någon attack och jag har själv aldrig haft det. Så när jag läser dina och andras upplevelser hoppas jag kunna förstå henne lite bättre.
nouw.com/fibrolivet
Lexochlogan
Lexochlogan,
Själv ingen erfarenhet av panikångest men precis lyssnat klart på Therese Lindgrens bok och den var riktigt bra för att förstå lite mer. Hoppas du kan få lite tips i alla fall av andra
nouw.com/lexochlogan
IP: 82.99.3.229