Jämför du dig med andra?

.

"Människor går att jämföra med olikfärgade papper

där resultatet omöjligt kan bli exakt likadant hur mycket

tid som än läggs på att försöka skapa samma konstverk."


Föreställ dig att du ska måla en tavla. Du har ett svart och ett vitt papper och bestämmer dig för att göra exakt samma konstverk på respektive papper. Du använder samma färger, drar samma penseldrag och lägger precis lika lång tid på de båda tavlorna. Blir resultatet likadant? Givetvis inte. Den ena tavlan har ju svart bakgrund och den andra vit vilket såklart gör att färger, penseldrag och spenderad tid inte spelar någon roll i fråga om resultat.

Exakt samma sak gäller oss. Vi har, likt tavlorna, helt skilda bakgrunder, förutsättningar och personligheter vilket i praktiken innebär att all den tid vi lägger på att jämföra oss med, försöka bli som eller må dåligt över att vi inte är som andra är tid och känslor vi slösar bort på någonting som i praktiken är fysiskt omöjligt.

Tänk på det. Gör det nu och, framförallt, gör det nästa gång du kommer på dig själv med att jämföra dig med någon annan. Tänk på tavlorna med de olika bakgrundsfärgerna och på att precis lika orimligt som det är att förvänta sig att dom, sin skilda bakgrundsfärg till trots, kommer att se exakt likadana ut är det att förvänta sig att du ska kunna vara eller se exakt likadan ut som en annan människa.

Gillar

Kommentarer