Min pappa Marianne

När jag och Johan satt i bilen på väg ned till Halmstad för ett par veckor sedan sändes en intervju på radio. Intervjun var med Rolf Lassgård och fokus var hans tankar kring och förberedelser inför den huvudroll han spelar i filmen "Min pappa Marianne" som för närvarande går på bio. Jag tror att den där intervjun etsade sig fast lite grann inom oss båda för i onsdags kväll slog vi oss ned i en nästan tom biosalong för att se filmen. Jag ska inte gå in för mycket på handlingen då jag förmodar att vissa av er också kommer att se den men rent kortfattat är det en en film baserad på en riktig historia om en dotter som återvänder till Alingsås efter en sejour i Stockholm och hennes pappa som efter att i 60 års tid levt som en man kommer ut som den hon egentligen är - en kvinna. Man får följa deras relation och pappans kamp mot fördomar och rädslor.


Trots att filmen beskrivs som en dramakomedi fick jag sitta och bita mig i läppen från första stund. Inte för att det nödvändigtvis var sorgliga scener konstant men för att det psykologiska budskapet slog mig så otroligt hårt. Mitt hjärta brast av att se huvudpersonens längtan efter att få vara sig själv och det gjorde ont i mig att se ögonen lysa av frihet och glädje de stunder hon faktiskt kunde och fick vara det. Det gjorde ont på grund av vetskapen om att det är verklighet för så många människor och för att det faktum att man känner en sådan bottenlös lycka över någonting som är så självklart för oss andra visar hur otroligt stor sorgen är när man befinner sig på andra sidan, oförmögen att vara den man är.
Jag drömmer om en värld där ingen behöver dölja sitt verkliga jag, där olikheter ses som norm och där fördomar och onda blickar inte existerar. Jag hoppas att vi landar där en dag, men fram till dess rekommenderar jag er att gå och se filmen. Den är både nyttig och fantastisk!

Gillar

Kommentarer

Jessiekaos
Jessiekaos,
åh denna film ser jag också framemot att se, den verkar så bra. Håller verkligen med dig ett sånt samhälle önskar jag mig verklgien också <3
nouw.com/jessiekaos
tess,
OMG den bara måste ja se 😊 älskar lassgård alltså han e grym 😃
tessys.se