Prestationsbaserad självkänsla

Begrepp som "prestationsprinsessa" och "prestationsångest" är vanligt förekommande i dagens samhälle vilket kan anses logiskt med tanke på att vi lever i en tid där karriär, framgång och en stressig vardag där antalet bollar i luften helst ska vara så många som möjligt glamouriseras. Att ständigt sträva efter perfektion och att känna sig misslyckad om det man gör inte bekräftas eller känns tillräckligt är vanligt, men vad många inte vet är att det kan ligga en prestationsbaserad självkänsla bakom sådana beteenden och känslor. Som en uppföljning på "Det stora inlägget om självkänsla" tänkte jag idag dyka ned lite ytligt i vad prestationsbaserad självkänsla är och vad det kan resultera i.Vad är prestationsbaserad självkänsla?


Ett vanligt missförstånd är att prestationsbaserad självkänsla är synonymt med låg självkänsla, men så är inte fallet. Prestationsbaserad självkänsla handlar inte om självkänslans nivå utan om hur självkänslan skapas, dvs. själva källan bakom den. Prestationsbaserad självkänsla skiljer sig åt från global självkänsla då den förstnämnda är baserad på prestationer och sådant man gör snarare än vad man är och har.

En person som innehar en prestationsbaserad självkänsla värderar sitt eget värde som person efter det egna handlandet och lider ofta av en stark oro och rädsla för att misslyckas. Detta då ett eventuellt misslyckande betraktas som att man är misslyckad som person och inte som att man har misslyckats med en uppgift. Att basera sitt eget värde på vad man presterar leder i regel till att man pressar sig själv alldeles för hårt vilket är förenat med en mängd negativa hälsoresultat såsom utmattningssyndrom, kognitiva stress-syndrom och psykiatrisk ohälsa.


Vilka lider av prestationsbaserad självkänsla?

Prestationsbaserad självkänsla är något vanligare hos kvinnor än hos män, men de största skillnaderna ser man när man jämför ålder samt utbildning. Unga vuxna har i högre grad prestationsbaserad självkänsla jämfört med äldre och personer med högskole- och universitetsexamen har högre prestationsbaserad självkänsla än personer utan utbildning.Hur uttrycker sig en prestationsbaserad självkänsla?


En person som baserar sitt eget värde på sina prestationer ställer skyhöga krav på sig själv vilket resulterar i att denne pressar sig själv alldeles för hårt, ofta på bekostnad av både hälsa och välmående. Man har lärt sig att goda prestationer leder till uppskattning och bekräftelse från både sig själv och andra vilket på kort sikt bidrar till positiva känslor som främjar en fortsättning av beteendet och således en ond cirkel. Med tiden tenderar nivån på vad man anser sig behöva prestera för att känna sig duglig att öka vilket inte alldeles sällan leder till hälsofarliga konsekvenser.

Personer med prestationsbaserad självkänsla överpresterar och överarbetar, har ofta svårt att sätta gränser för sig själv och säga nej, tar ofta på sig andras arbete och lever med en stark rädsla och oro över att misslyckas eller framstå som dålig.Vilka hälsorisker är förenade med prestationsbaserad självkänsla?


Den strändiga strävan efter perfektion leder ofta till att en person med hög prestationsbaserad självkänsla inte tillåter sig själv att slappna av vilket skapar en ohälsosam nivå av stress. Kroppen behöver vila och signalerar detta genom diverse symptom, såsom t.ex. magproblem, huvudvärk, koncentrationssvårigheter eller panikångest, men i och med att känslan av egenvärde hos en person som har en prestationsbaserad självkänsla är baserad på och beroende av just prestation har denne en stark tendens att blunda för kroppens varningssignaler vilket i sin tur gör att risken för att drabbas av kognitiva stress-syndrom, utmattningssyndrom och psykiatrisk ohälsa är hög.

I min magisteruppsats undersökte jag (bland mycket annat) hur sambandet mellan prestationsbaserad självkänsla och hälsa ser ut och resultaten stämde väl överens med min hypotes att prestationsbaserad självkänsla predicerar sämre hälsa med särskilt fokus på psykisk hälsa. Jag fann bland annat samband mellan prestationsbaserad självkänsla och sämre fysisk rollfunktion, emotionell rollfunktion, psykiskt välbefinnande, social funktion, vitalitet, allmän hälsoupplevelse och sammanslagen psykisk hälsa samt samband mellan prestationsbaserad självkänsla och högre grad av fysisk smärta.Har jag en prestationsbaserad självkänsla?


Begreppet "prestationsbaserad självkänsla" myntades av Lennart Hallsten, docent i psykologi och forskare, och det är också han som har tagit fram det instrument som brukar användas för att bedöma om någon har en prestationsbaserad självkänsla eller inte.

Instrumentet kallas "The Performance Based Self-esteem Scale" och består av 4 frågor vilka alla är graderade från 1 till 5 där 1 symboliserar svaret "stämmer inte alls" och 5 svaret "stämmer helt". Högsta möjliga summa är 20 och man brukar något förenklat kunna säga att du med stor sannolikhet har en prestationsbaserad självkänsla om du får 16 poäng eller högre.


Fråga 1. Jag tror att jag ibland försöker bevisa mitt värde genom att vara duktig.

Fråga 2. Jag känner ibland att jag måste vara lite bättre än andra för att duga inför mig själv.

Fråga 3. Min självkänsla är alltför mycket beroende av vad jag åstadkommer i mina dagliga sysslor.

Fråga 4. Jag känner ibland ett inre tvång att åstadkomma något värdefullt här i livet.

Gillar

Kommentarer

Jenny,
Detta tror jag så många har (vill nästan skriva lider av detta).
Och det börjar redan när man är liten.
Jag har jobbat otroligt många år på förskola och för ca 15 år sen var det så vanligt att man berömde vad barnen hade gjort "-Åh va du är duktig som ritat så fin blomma" men på senare år har man lärt sig att istället berömma barnet och inte saken de har gjort.
Vet att många (speciellt flickor) baserar sitt värde i hur bra de kan hoppa hopprep, rita osv. Viktigt att börja redan från när barnen är små. Nu. svammlar jag på och barnen bråkar så vet i nte alls om detta låter vettigt eller inte.. haha...

Ha en fin kväll vännen,
kram kram
jenzel.se
Det där låter verkligen som mig. Jag är verkligen sån där som värderar mig själv utefter hur jag lyckas med saker. Det jag misslyckas med tar förbannat hårt. Jag har därmed också svårt att bjuda på mina misslyckanden eftersom det gör förbannat ont. Får ofta höra att jag har för höga krav på mig själv, men det känns ju lite som det är precis det som skrivs ovan.
www.saramadeleine.se
Marie,
Det där ha rjag precis avslutat en kurs om allt det där och det är så mycket man ska sätta sig in i och man får annan förståelse
sweetwordsbymirre.com
charlottelinden
charlottelinden,
Tess,
Gud vilken intressant läsning gumman 😊 tror faktiskt inte att alla tänker på de. jag känner till en som är typ så, är inte vän med den personen idag o de är ingen ja behöver heller - stämmer in på punkt 2
blondinas.se
Carolina,
Väldigt välskrivet och väldigt bra att förmedla ut till andra! Väldigt intressant att läsa 😊
knaset.com
charlottelinden
charlottelinden,
Åh, vad glad jag blir! Tusen tack 😊
nouw.com/charlottelinden
Amandamalmflod
Amandamalmflod,
Men så kul att läsa det här inlägget var värkligen intresant att läsa 😊 kul att läsa om hur vissa saker faktiskt kan påvärka gansk mycket:)
nouw.com/amandamalmflod
charlottelinden
charlottelinden,
Roligt att du tyckte om inlägget. Tusen tack 😊
nouw.com/charlottelinden
Silverblomma,
roligt inlägg att läsa, är ett hjulspår som är lätt att halka in i. Själv har jag hittat vägen ut ur det ekorrhjulet och numera bryr jag mig inte om ifall jag misslyckas eller inte..men när jag var yngre var det viktigt..Levde ett väldigt stressigt liv då, gillar numera lugnet i att bara vara här och nu..
www.nouw.se/silverblomma
charlottelinden
charlottelinden,
Tack snälla! Underbart att du hittat din väg ur ett destruktivt tänk och leverne. Lugn och att vara i nuet är någonting vi alla skulle må bra av att få mer av!
nouw.com/charlottelinden
Kamilla,
Så bra inlägg verkligen. Jag tror att mångas egen värde pga prestationer många gånger kommer från föräldrarnas uppfostran. Du är duktig om du äter upp din mat, får pengar om det går bra på prov och du får fina betyg. När du lär dig cykla får du nya skor. Bara du är tyst vid denna middag ska du få nya pokemonkort. en människas värde kan aldrig sitta i prestationer för det är inte människan utan något hen utför osv.
kamillaskamera.com/
Amandizan
Amandizan,
Dessa inlägg är verkligen så intressanta att läsa 😍fortsätt gärna med dessa
nouw.com/amandizan
charlottelinden
charlottelinden,
Åh, vad roligt att du tycker det! Kommer att fortsätta med inlägg likt dessa då jag tänkt att anpassa bloggen mer och mer efter min utbildning i psykologi. <3
nouw.com/charlottelinden
Annica,
Ja alltså, jag och min mamma pratade om detta för bara någon vecka sedan. Att man kan ha en bra självkänsla men dåligt självförtroende i något.. Eller tvärtom till och med. Så spännande med dessa inlägg. Ger en verkligen tid att tänka efter.
lappjantan.com
charlottelinden
charlottelinden,
Ja, men så är det ju verkligen! Tror att många blandar ihop självkänsla och självförtroende och tror att det är samma sak. Roligt att du tycker om inläggen! Tack 😊
nouw.com/charlottelinden