Våga trotsa prestationsångesten


"Believe in yourself and all that you are. Know that there is something inside you that is greater than any obstacle."

I höstas när jag påbörjade mitt fjärde år på universitetet och fick reda på att den kommande magisteruppsatsen skulle skrivas ensam fattade jag ett beslut. Jag bestämde mig för att hoppa av innan själva uppsatsskrivandet skulle starta. Tanken på att behöva sitta på handledarmöten och bli bedömd utifrån någonting som bara jag kunde stå till svars för blev för jobbig. Innerst inne tror jag att jag visste hela tiden att jag var fullt kapabel till att prestera ensam, men prestationsångesten dödade, likt de flesta andra rädslor och ångesttillstånd, all form av förnuft.

Men tiden gick och utan att jag egentligen hann reagera satt jag plötsligt där med ett tomt ark framför mig redo att ta mig an en av de största utmaningar jag någonsin utsatt mig för. Tankarna på att hoppa av för att eliminera möjligheten att inte prestera tillräckligt fanns där hela tiden. Men jag började. Och jag fortsatte. Jag har stött på fler motgångar än jag hade kunnat drömma om men också fler framgångar. Jag har gråtit, svurit och drömt om att ge upp en miljon gånger på vägen. Men jag har fortsatt. Med tunnelseende siktade jag mot mållinjen och jag nådde den.

I tisdags fick jag mitt betyg. VG. Högsta betyg på universitetsnivå. Och som om inte det vore nog fick jag kort därefter ett mail från min handledare där hon skrev att hon vill att vi publicerar min uppsats som två stycken vetenskapliga artiklar i internationella tidsskrifter. Den finaste och absolut största komplimangen man kan få av en professor och forskare då det innebär att min uppsats är tillräckligt bra för att bidra till forskarvärlden på riktigt. Någonting som JAG, alldeles ensam, har suttit och skrivit och producerat hemma på kammaren.

Jag känner mig stolt. Förmodligen inte lika stolt som jag borde känna mig, men stolt – det är jag. Plötsligt sitter jag ju här som ett levande bevis på att allting är möjligt så länge man vågar trotsa sina mörka tankar och offra blod, svett och tårar för att nå dit man vill. Min prestationsångest ville ge upp innan jag överhuvudtaget började, men jag slöt mina ögon och vann. Och kan jag – kan ni också.

Gillar

Kommentarer

Madde,
Grattis. Vilken tur att du inte hoppade av som du tänkte. Måste kännas väldigt ärofyllt att få det samtalet
www.nouw.com/madelena
charlottelinden
charlottelinden,
Tack snälla! ❤️
nouw.com/charlottelinden
Marie,
Stor eloge till dig grymt bra jobbat, det är verkligen så fin respons du kan få så väl värd det.
sweetwordsbymirre.com
charlottelinden
charlottelinden,
Tusen tack! ❤️
nouw.com/charlottelinden
Yela,
Men åh va grym du är, stort grattis! Du borde verkligen vara så stolt💜 Har också stora problem med just prestationsångest och är såå rädd att misslyckas. Men är ju sant att man måste möta sina rädslor för att vinna över dom! Fantastiskt bra jobbat!!
nouw.com/yela
charlottelinden
charlottelinden,
Ja, men precis. I slutändan förlorar man bara och mår ännu sämre om man ger upp innan man ens har försökt. Tack så jättemycket! ❤️
nouw.com/charlottelinden
Lexochlogan
Lexochlogan,
Wow verkligen helt fantastiskt och roligt för dig. Du måste vara så glad att du inte gav upp, tror alla här är grymt imponerade av dig och att du delar med dig kommer garanterat peppa några andra så win win på det med. Grymt bra jobbat 👌🏻
nouw.com/lexochlogan
charlottelinden
charlottelinden,
Åh, tack så jättemycket fina du! ❤️
nouw.com/charlottelinden
Tess,
Du är så jävla grym - heja du! Om ja ska göra ett skolarb föredrar ja att göra de ensam 😊 tycker ja presterar mer då 😊
blondinas.se
charlottelinden
charlottelinden,
Tack snälla! ❤️ Ja, jag avskyr grupparbeten och arbetar också allra helst ensam egentligen. Just när det kom till denna uppsats var jag dock helt inställd på att skriva ihop med min vän som jag gjorde min C-uppsats tillsammans med. Vi kompletterar varandra så otroligt bra, så tanken på att inte få skriva ihop som vi hade planerat blev jobbig. Men det blev ju bra i slutändan ändå! 😃
nouw.com/charlottelinden
Kamilla,
Ja det är lite tufft när man får skriva själv sina uppsatser och slutarbeten men känslan när den är godkänd och bedömd är underbar. Bra jobbat fina du!
kamillaskamera.com/
charlottelinden
charlottelinden,
Visst är det? Fantastisk känsla! Tack snälla fina du! ❤️
nouw.com/charlottelinden
Elina,
Men vad roligt! Så duktig du är🤗
detkaosvikallarvardag.com
charlottelinden
charlottelinden,
Tusen tack! ❤️
nouw.com/charlottelinden
Amandamalmflod
Amandamalmflod,
Åh vad kul att läsa du är värkligen så grym stort grattis till dej 😊❤️
nouw.com/amandamalmflod
charlottelinden
charlottelinden,
Tack snälla du! ❤️
nouw.com/charlottelinden
Hannas krypin,
Alltså det är ju så fantastisk att läsa! Jag har ju läst här i bloggen hur du har slitit för din uppsats. Häftigt att de vill publicera det du skrivit. Jag tänker att det nästan är ett bättre betyg än ditt VG. Grymt bra jobbat! Jag är verkligen glad för din skull.
hannafialotta.blogg.se
charlottelinden
charlottelinden,
Ja, jag håller verkligen med dig. Publicering väger SÅ mycket högre än betyget då det ju är "på riktigt". Tack snälla du! ❤️
nouw.com/charlottelinden
Silverblomma,
Roligt för dig, ja man vet oftast inte själv hur bra man är det är därför man ska låta andra bedömma sådant istället..
www.nouw.se/silverblomma
charlottelinden
charlottelinden,
Ja, men precis 😊
nouw.com/charlottelinden